هپاتیت به التهاب کبد اشاره دارد و معمولاً به دلیل عفونت ویروسی یا مصرف الکل ایجاد میشود، اما میتواند در اثر سموم، داروها و برخی شرایط از جمله شرایط خودایمنی نیز ایجاد شود. پنج نوع اصلی هپاتیت وجود دارد: A، B، C، D و E. هپاتیت B و C شایعترین آن ها هستند. هپاتیت B وقتی ایجاد میشود که فرد به یک عفونت مزمن دچار میشود و فرد شاید علایمی نداشته باشد. هپاتیت C بیشتر وقتها در ابتدا علایمی ایجاد نمیکند اما حدود 60 تا 80 درصد از افراد مبتلا به عفونت هپاتیت C به عفونت مزمن مبتلا میشوند که در نهایت میتواند منجر به سرطان کبد، سیروز کبدی و مرگ در صورت عدم درمان شود. پس بهتر است انواع این هپاتیت را بشناسیم و گزارههایی که درباره آنها شنیدهایم و شاید غیرواقعی باشند، بدانیم تا در برخورد و درمان آن آگاهانه رفتار کنیم. واقعا چه چیزهایی درباره هپاتیت غیرواقعی است؟

درباره هپاتیت مطالب غیرواقعی و غیرعلمی زیادی منتشر شده است که بعضی اوقات باعث میشود واقعیات در مورد این بیماری تحت الشعاع قرار گیرد. ما به بعضی از این گزارههای نادرست اشاره میکنیم.
همه انواع هپاتیت به یک اندازه جدی هستند| برخی از انواع هپاتیت خودمحدودشونده هستند، به این معنی که خود به خود از بین میروند. برخی دیگر میتوانند باعث سرطان کبد یا آسیب دایمی کبد شوند. متخصصان میگویند ویروسهای هپاتیت در واقع بسیار متفاوت هستند.
هپاتیت C نادر است| طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، 325 میلیون نفر به هپاتیت B، C یا هر دو مبتلا هستند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) میگوید که در ایالات متحده در سال 2019، 115900 عفونت حاد هپاتیت A، B یا C وجود داشته است. در سال 2016، WHO تخمین زد که 399000 نفر بر اثر هپاتیت C در سراسر جهان جان خود را از دست دادند. هپاتیت B و C با هم شایع ترین علل سیروز و سرطان کبد هستند. آن ها همچنین بیشترین مرگ و میرهای مرتبط با هپاتیت ویروسی را ایجاد میکنند.
افراد مبتلا به هپاتیت C نمیتوانند به نوزادان شیر دهند| متخصصان میگویند ویروس هپاتیت C از طریق شیر مادر منتشر نمیشود. با این حال، افرادی که نوک سینههایشان ترک خورده یا خونریزی دارند، باید تا زمان بهبود به طور موقت شیردهی را قطع کنند.
افراد با بوسیدن و دست دادن به هپاتیت مبتلا میشوند| ویروس هپاتیت C هنگامی که فردی از طریق تجهیزات مشترک تزریق دارو، تجهیزات خالکوبی غیراستریل، تولد، به ندرت رابطه جنسی، با ویروس تماس پیدا میکند، منتقل میشود.
افراد مبتلا به هپاتیت C نمیتوانند رابطه جنسی داشته باشند| مطمئناً این درست نیست که افراد مبتلا به هپاتیت C نمی توانند رابطه جنسی داشته باشند. با این حال، مواردی وجود دارد که باید در نظر گرفت. ویروس هپاتیت C از طریق تماس با خون فردی که به این ویروس مبتلا شده است گسترش مییابد. فعالیتهای جنسی که خطر قرار گرفتن در معرض خون را افزایش میدهند (رابطههای پرخطر و رابطه جنسی در دوران قاعدگی) خطر ابتلا را بالا میبرد.
افراد مبتلا به هپاتیت زردی دارند| زردی نشانه مشکلات کبدی است، اما همه ویروسهای هپاتیت بلافاصله باعث مشکلات کبدی نمیشوند. حدود نیمی از افرادی که با هپاتیت C زندگی میکنند، هیچ علامتی ندارند تا زمانی که گاهی چند دهه بعد، ویروس به اندازه کافی به کبد آن ها آسیب رسانده باشد که زردی یا سایر علایم ظاهر شود.
هپاتیت ژنتیکی است| افسانه ای وجود دارد که هپاتیت C ژنتیکی است و بنابراین میتواند از نسلی به نسل دیگر منتقل شود اما این درست نیست. پزشکان میگویند هپاتیت C یک ویروس است. ژنتیکی یا ارثی از والدین نیست. در موارد نادر، هپاتیت میتواند در حین زایمان از مادر به کودک منتقل شود. با این حال، احتمال این اتفاق در حدود 2تا 8درصد است.
نمیتوان 2 بار به هپاتیت C مبتلا شد| این هم غیرواقعی است. بر اساس گفته پزشکان هنگامی که فرد مبتلا به هپاتیت C درمان میشود، میتواند دوباره به آن مبتلا شود. آنتیبادیهای ناشی از عفونت اصلی مانند یک واکسن از شما محافظت نمیکنند. آنها تاکید میکنند یک بار داشتن ویروس هپاتیت C ایمنی در برابر ابتلای مجدد به ویروس ایجاد نمیکند و پس از درمان میتوان دوباره به آن مبتلا شد.